Facebook opslag den 9. juni 2023

”DET HAR JEG ALDRIG PRØVET FØR, så det kan jeg sikkert godt,” har Pippi Langstrømpe sagt engang.

Og det var nogenlunde sådan vi sagde til os selv (og hinanden), da vi fik muligheden for at blive hotelværtspar på det lille bygdehotel i Igaliku i Sydgrønland.
Sonia og jeg er netop ankommet til bygden - vores hjem og arbejdsplads de næste cirka 3 måneder.

Det var i det her område, at de første nordboer (vikinger) bosatte sig, og netop Igaliku blev stedet for vikingernes første bispesæde.

Ergo: Sonia Castaneda og jeg skal nu være værtspar på dette idylliske lille hotel hen over sommeren (det røde hus i midten af billedet).

Tro mig, I skal nok høre mere herfra - eller kig forbi denne beskrivelse fra Topas rejser.


Facebookopslag den 23. juni 2023

Et par timer ved fjorden er godt for sjælen.
Udbyttet af 4 timers fiskeri: 11 store, flotte ørreder

Torben Krath og Milorad Jovanovic: I må godt være en lille smule misundelige.

28. juni 2023 - mail til medlemmerne i Politiets Seniorklub Silkeborg

”Da vi kom op på toppen og skuede ned over bygden, måtte jeg give hende ret: Det er det smukkeste sted i Verden”.

Disse ord er citat fra et brev, jeg netop har modtaget af foreningens medlem, Johannes Larsen, der besøgte Igaliku sammen med sine sønner i 2012. En fantastisk historie, som han selv må fortælle en dag.

Kære alle sammen.
En lille opdatering fra Igaliku, Sydgrønland.

Her går det godt, vi er godt tilpas, omgivet af gode og glade mennesker, godt vejr, og noget af verdens smukkeste natur.

Min forgænger har en uddannelse i hotelmanagement og restaurationskøkken management.
Jeg fik 6 dages sidemandsoplæring inden hun rejste til Irland i nyt job,
så det var en hård start, med 1000 ting, der skulle læres, huskes (i min alder) og udføres….
Alene at få sig sat ind i et for mig helt ukendt hotel-edb-styringssystem med håndtering af bookinger, værelsesfordelinger, værelsesrengøring, ekstrabestillinger m.m.m, afstedkom lidt spændinger i maven.

Hotellet er faktisk større, end jeg vidste. Vi kan huse i alt 42 overnattende, og spisende gæster (hotel, gæstehus, hytter og en luksus villa til 8 personer)

Det værste ved jobbet er, at jeg også skal holde styr på indtægter og udgifter, dog ikke betaling af værelser.

  • Det er indkøb til f.eks. kokken, drikkevarer, reparationer, samt salg af drikkevarer, middage, souvenirs. Med en karakter på 03 i matematik fra realskolen, er det område ikke just rutine for mig.
  • Så har der været problemer med vognparken, som er ældgammel og ved at falde fra hinanden. Byens benzintank fungerer ikke før der kommer et nyt filter herop fra DK, så vi må tanke fra nogle tønder.

Og sådan kan jeg blive ved, men jeg vidste jo godt, at sådan er det i Grønland.
Nåh ja, og forleden stod vores køler i restauranten af, så vi måtte fordele øl, hvidvin og vand på køl rundt omkring i huset….. (sidste nyt: Sonia fiksede den, så nu kan vi tørre sveden af panden)
MEN VI NYDER at være her. Det er rigtig spændende, og vi er et rigtig godt hold af voksne mennesker, der får det til at fungere med et smil på læberne.
Alt-mulig-manden er spansk, kokken er fransk, en stuepige er grønlandsk, en anden colombiansk og resten fra Danmark – ni i alt. Det er super.

Værd at nævne er, at Igaliku er på UNESCOS verdensarvsliste. Det var her Leif Den Lykkelige for næsten 1000 år siden etablerede Grønlands første bispesæde. Nu er kun ruinerne tilbage, for mange huse her i byen blev i 1700-tallet desværre bygget af stenene fra bispesædet, efter vikingerne af uforklarlige grunde forsvandt.

Gæsterne kommer fra HELE verden. Japan, Hongkong, Australien, Canada, USA, Colombia (!!!), Kina og hele Europa har besøgt os. Alle taber kæben, når de kommer op over bakkekammen, og ser byen nede ved fjorden – nøjagtig som det skete for Johannes og hans drenge. Og så er der den ubeskrivelige følelse af stilhed og ro. Det er noget alle nævner, når de rejser.
Vejret har været i top (næsten) hver dag.

En af de bedste oplevelser, vi har haft, rent arbejdsmæssigt var en gruppe ældre mennesker (8 personer), med Mads Øvlisen i spidsen – ham ved I nok, hvem er.
De var muntre, lette at servicere, og meget fascinerede over stemningen blandt sådan en gruppe ”gamle” mennesker, der tager sommerjob på den måde.
De havde slet ikke lyst til at tage af sted, og vi ville ønske, at de blev.

I søndags havde vi 25 islændinge til frokostbuffet.
Lige før de skulle afsted begyndte kokken at tilberede aftensmaden, og så stod ovnen af. Tro ikke, at der er en elektriker i bygden, som har 18 fastboende indbyggere...
Det gav også lidt ondt i maven, og hvad gør man så, når der kommer 20 mennesker til rensdyrsteg kl. 18.00? 

Så måtte jeg op på ølkassen for at råbe det muntre, lettere overrislede islandske selskab op. Lidt ligesom når, en falder om med hjertestop: "Er der en læge (i dette tilfælde en elektriker) til stede?" Det var der heldigvis, og så måtte jeg jo meddele, at selskabet ikke ville blive kørt til båden, før vores ovn var repareret.... Det blev den så i lynets hast. Hvor heldig kan man være??

Vores køkken (kokken), er et kapitel for sig.
Hun er, som nævnt, fransk. Alle gæsterne er meget overraskede over den lækre mad, der serveres på så øde et sted. Flere insisterer på at hilse på hende. Hun er også en sand humørspreder i vores personalebolig om aftenen.

TOPAS har allerede tilbudt hende jobbet som køkkenchef på hotel Icefiord i Ilulissat (landets måske bedste hotel), så hun er nok ikke at finde her til næste sommer, selv om hun er vild med dette øde sted.

Vi bor alle i en stor personalebolig (nærmest en barak), med værelsesgang, fælles bad og toiletter, samt en stor opholdsstue.
Der udveksles sjove historier om aftenen, fra vores forskellige lande og kulturer. Vi har grinet af, at det er som at deltage i et reality show.

Nå, jeg vil slutte for denne gang, med opfordring til at besøge Igaliku Bygdehotel i løbet af sommeren. Jeg skal nok finde et ledigt værelse.
Find inspiration i vedhæftede billeder. Husk at zoome (vi har endnu ikke haft overskud til at tage på lange udflugter)

Mange hilsner fra os begge 
Peter

Facebook opslag den 13. juli 2023

GENFORENING EFTER 6 ÅR.

Jeg mødte Andrzej Górajek og hans hustru Halina Górajek i ”min by”, Ittoqqortoormiit, Nordøstgrønland i juli 2017.
De var på togt i deres dejlige yacht, "OCEAN A” med en besætning på cirka 10 mand. Det blev til nogle dejlige timer med mad, vin, og sang og musik ombord på yachten - og et bekendtskab, vi har holdt fast i.

Netop nu er ”OCEAN A” igen i Grønland. Denne gang Vestgrønland. På sin vej til Ilulissat i nord, lagde Andrzej (Halina er desværre ikke med) kursen omkring Igaliku, hvor der blev kastet anker. Så blev der inviteret på kaffe i hotellets café, og jeg blev budt på genvisit om aftenen. Ombord fik vi en god snak og et godt grin om, hvad vi hver især har oplevet de forgangne år, og hvilke fantastiske oplevelser Grønland kan byde på. I morgen skal der tankes 2.500 liter brændstof, inden turen går mod nord. 
Med lidt held kommer der igen sejlende besøg, når ”OCEAN A” lægger kursen sydover sidst i august.
TAK FOR BESØGET, Andrzej og godt togt nordpå. Jeg håber vi ses snart.

Facebookopslag den 18. juli 2023

EN TUR TIL PLATEAUET belønnes ikke bare med en enestående udsigt til indlandsisen, der kælver i bunden af fjorden 20 kilometer borte.

Hvis man en gang imellem lader blikket falde nedad, opdager man en mangfoldighed af små, smukke blomster. Det undrer mig meget, hvordan disse små "væsener" kan finde grobund i de mindste klippesprækker, og endda overleve en lang og kold vinter.
Det er enestående.

Tag et kig i fotoalbummet - der er mange blomsterbilleder


Facebookopslag den 21. august 2023

Igaliku er da en lille perle, synes I ikke?

Facebookopslag den 9. september 2023

OG PÅ DENNE SMUKKE SENSOMMERDAG var tiden inde til at sige farvel til Igaliku.

At arbejde i hotelbranchen blev netop så udfordrende og spændende, som jeg havde regnet med.
Opholdet bød på mange, lange og spændende arbejdsdage. Hundredvis af interessante, glade, og TILFREDSE gæster fra HELE verden (minus Rusland, tror jeg).
Vejet har været fantastisk, og jeg vil huske disse tre måneder som én lang sommerdag - også i bogstavelig forstand.
Derudover har vi været beriget med at se noget af verdens smukkeste natur, opleve lyse nætter, de flotteste isbjerge, indlandsisen, havørne, polarræve, sneharer, hvaler, en enkelt isbjørn, en eventyrlig flora, spektakulære solnedgange, og til allersidst også nordlys. I den sparsomme fritid har der også været tid til at fange mange, store fjeldørreder, og en håndfuld store torsk.

Og ikke at forglemme: Vi har været omgivet af dejlige kolleger.
Selv om vi var 9 personer af 5 forskellige nationaliteter, der arbejdede og boede under samme tag, kom vi rigtig godt ud af det med hinanden.

Tak til kollegerne - uden jer var det aldrig gået.